Probleme la montajul tapetului (cost manopera)


Specialiştii nu recomandă însă montarea în regie proprie, deoarece pot exista repercursiuni în timp sau chiar imediate. Economia făcută la început se poate astfel transforma în pierderi. „Recomandarea mea este să nu încerce clientul să îl monteze.

De multe ori există necesitatea efectuării unor reparaţii ulterioare după ce au lipit singuri, iar cazurile cele mai întâlnite sunt acelea care costă cu mult mai mult şi anume să comande alt tapet şi să îl montez eu“, declară Ionuţ Popescu, colaborator al firmei producătoare de tapet Silver Decor şi executant al manoperei la cererea clientului. Cu toate acestea, un alt meşter spune că numărul celor care achiziţionează tapet şi aleg să şi-l monteze singuri este foarte mare.

„Foarte foarte mulţi dintre clienţi vor să economisească la manoperă şi montează singuri, mai ales modele de tapet care nu au suport de hârtie şi unde se foloseşte numai un adeziv special pentru perete. Acest montaj pare unul mai facil, însă sfatul meu este, dacă tot dăm un ban pe tapet, măcar să fie pus cum trebuie, deci să apelăm la un specialist“, explică Tapaszi Iosif, administrator al firmei de profil din Oradea, Tapetcenter.

Clienţii sunt reticenţi

În ceea ce priveşte preţurile, atât pe manoperă cât şi pe materiale, respectiv adezivii speciali pentru tapet, acestea variază de la model la model. „Costul pe metru pătrat la montaj porneşte de la 15 lei. Preţul depinde şi de model şi materialul din care este confecţionat tapetul. Dacă acesta este cu catifea sau din mătase naturală, evident costul este mai mare şi poate să ajungă şi la 30 de lei pe metru pătrat. Iar adezivul costă între 11 şi 16 lei cutia, în funcţie de tapet“, spune Tapaszi.

De asemenea, riscurile în cazul în care tapetul se aplică de către o persoană care nu are experienţă sunt destul de mari şi în multe cazuri de nerezolvat. „Riscurile sunt multe, printre care faptul că se poate umfla tapetul. De multe ori, oamenii fără experienţă nu reuşesc să îl monteze la model, la raport. Fiecare model de tapet sa montează într-un anumit fel“, susţine Popescu. În acelaşi timp, preţurile tapetului se diferenţiază în funcţie de model, marcă sau material.

Acestea pornesc de la 12 lei pe metru pătrat şi pot ajunge şi până la 40 de euro pe metru pătrat. Printre preferinţele cumpărătorilor se regăsesc toate modele de tapet ieftine, cele cuprinse între 12 şi 20 de lei, potrivit lui Tapaszi Iosif. Însă există şi multe persoane care sunt reticente când vine vorba de tapet. „Problema cea mare este că, în majoritatea cazurilor, clienţilor le este teamă să cumpere tapet pentru că îl asociază cu modelul vechi, din hârtie, care se punea cu aracet“, spune Tapaszi.

În cazul tapetului din hârtie, problemele apăreau în momentul în care era dat jos de pe perete, însă în prezent majoritatea produselor sunt pe suport neţesut. Acestea se pot îndepărta foarte simplu şi fără urme ulterioare pe pereţi.

Articol preluat din Adevarul

Niciun comentariu: