Montaj Tapet partea 2
Cum reparam tapetul
In ciuda durabilitatii remarcabile a tapetelor de astazi, ele nu sunt indistructibile. Cand apar mici stricaciuni, este bine sa le reparam cat mai repede. Mai tarziu se vor repara mai greu.
Repararea umflaturilor
Umflaturile - rezultate din cauza adezivului prea mult sau a aerului dintre perete si tapet - pot aparea dupa cateva minute, zile, saptamani sau chiar ani de la finalizarea proiectului. Modalitatea cea mai usoara de a trata aceste umflaturi este de a le preveni de la bun inceput. Astfel, se netezeste bine fasia de tapet proaspat lipita cu o perie sau un burette. Daca intampinam umflaturi le vom impinge catre marginea fasiei ca sa eliberam aerul sau excesul de adeziv. Umflaturile localizate in locurile ascunse nu vor fi vizibile. In unele cazuri (in functie de tipul de tapet) dispar de la sine. Daca umflaturile persista acolo mai mult de o ora, doua dupa ce tapetul a fost aplicat pe perete, nu vor disparea de la sine si pot fi reparate astfel:
Se foloseste un ac drept si ascutit pentru a perfora umflatura. Cu degetele se stoarce usor acea umflatura care contine aer sau adeziv. In cazul in care aceasta varianta nu merge, se poate folosi o lama sau un cuter pentru a face un x in tapet pentru a-i dezlipi varfurile. Daca este o bucata de adeziv prinsa dedesubt, se scoate usor afara, iar daca aerul era cauza, se foloseste o pensula subtire (de pictura) pentru a aplica putin adeziv dedesubt. Este posibil ca aceste mici margini sa se suprapuna putin, insa foarte rar este vizibil acest lucru.
Repararea imbinarilor dezlipite
Imbinarile desfacute se repara in felul urmator: se ridica usor marginile tapetului si cu o pensula se pune adezivul sub acesta. Se apasa peste aceasta imbinare cu o rola de sus in jos. Daca apare o tendinta de dezlipire, se fixeaza cu cateva ace tapetul de perete pana cand se usuca adezivul. Gaurile mici lasate de ace nu se vor vedea.
Repararea gaurilor si a rupturilor
Gaurile si rupturile din tapet sunt mai greu de reparat, dar daca munca se face cu multa grija, reparatiile abia daca pot fi vizibile.
Se prcedeaza astfel: se foloseste un cuter pentru a indeparta marginile zdrentuite de pe portiunile stricate. Apoi se taie un petic dintr-un rest de tapet, dar care este mai mare decat ruptura. Se decupeaza acest petic, se imprastie un strat subtire de adeziv pe spatele peticului si se pune peste portiunea deteriorata. Se aliniaza peticul cu modelul tapetului de perete cat se poate de bine. Un model perfect nu va putea fi posibil, dar potrivirea ar trebui sa fie sufficient de buna astfel incat sa scape neobservata.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Tocmai mi-am pus tapet si din neglijenta am patat tapetul cu adeziv, tot de tapet.Nu stiti cu ce as putea curata petele de pe tapet??? va multumesc
Trimiteți un comentariu