Tapetul din nou la moda in 2011


Putem spune ca tapetul a aparut de fapt in China, mai intai pentru ca locuitorii acestei tari au fost cei care au inventat hartia, si apoi pentru ca tot ei au fost primii care au inceput sa lipeasca pe pereti hartie de orez (aproximativ in anul 200). In 105, la curtea imparatului chinez Ts'ai Lun s-a inventat o modalitate de a fabrica hartie din resturi textile.

Undeva pe la mijlocul secolului al VIII-lea, cativa prizonieri chinezi care cunosteau tainele prepararii hartiei, au dus cunostintele lor la arabi, care, in schimb, au raspandit modul de fabricare in toata zona orientului mijlociu. Pana in secolul al X-lea, arabii au reusit sa inlocuiasca fibrele textile cu lemn sau bambus, creand o foaie si mai fina de hartie. Acum, aceasta deja era mult mai buna din punct de vedere calitativ.

In timpul secolului al XII-lea, tehnica fabricarii hartiei s-a raspandit si in Europa. Primele bucati de hartie imprimate reprezentau suveniruri religioase, cunoscute astazi cu numele de ''helgen''. Cea mai veche, despre care se stie astazi, este o ilustratie a Fecioarei Maria, dateaza din anul 1418 si se afla la Biblioteca Regala din Bruxel.

Tipul de imprimare aplicat in acest caz este foarte posibil sa fi fost folosit si de chinezi, inca din secolul al V-lea.

Jean Bourdichon a ''pictat'' 50 de role de hartie cu ingeri, pe un fundal albastru, pentru Louis al XI-lea, in 1481. Regele ordonase crearea unui tapet portabil pentru ca dorea sa il duca cu el dintr-un castel la altul.

Au mai fost si alte comenzi de acest gen, care au venit din partea unor oameni instariti, insa nu se poate spune ca tapetul a existat cu adevarat inainte de inventarea tiparnitei, in sensul in care il stim astazi.

Primul fragment de tapet fabricat in Europa, care mai exista si astazi, s-a gasit pe barnele cladirii colegiului Lodge of Christ din Cambridge, Anglia, si dateaza din anul 1509. Este de inspiratie italiana si este imprimata pe spatele unei proclamatii emisa de Henri al VIII-lea. Hartia se pare ca a fost fabricata de Hugo Goes, care locuia in New York.

Prima asociatie a celor care lipeau tapetul pe pereti a fost inregistrata in Franta, in 1599.
In 1675, Jean-Michel Papillon, un gravor francez considerat inventatorul tapetului, a inceput sa realizeze fasii de hartie cu modele care se ''potriveau'' cand erau lipite una langa alta.

Acesta poate fi considerat inceputul tapetului.
Cel mai vechi exemplu de tapet care mai exista si astazi se afla in Worchester si a fost realizat in jurul anului 1680.

Metodele de manufactura dezvoltate de britanici sunt foarte importante, iar produsele care ieseau din atelierele din Londra secolului al XVIII-lea erau foarte la moda.

La inceput, cei care doreau sa fie in ton cu ultimele tendiente comandau modele de tapet pictate manual, care imitau elemente arhitecturale, sau materiale precum marmura sau stucaturile; in timp insa, tapetul s-a impus prin calitatile sale, nu numai pentru aspectul vizual.

De cele mai multe ori li se adaugau margini impletite sau bucati de panza, iar tapetul care imita catifeaua era foarte popular in acele timpuri.

Tapetul a fost adus in America in anul 1793, iar primul care a inceput sa il fabrice a fost Plunket Fleeson. La inceput, colonistii au copiat moda europeana, adoptand o gama variata de modele, de la cele neoclasice, la cele florale. In scurt timp au aparut firme care imprimau modele patriotice.

In 1778, Louis al XVI-lea a emis un decret conform caruia lungimea unei role de tapet trebuia sa aiba jur de 1 metru. Francezul Christophe-Philippe Oberkampf a inventat masina care putea imprima hartia de tapet, iar compatriotul sau, Nicholas Louis Robert a descoperit modul in care sa realizeze o rola de tapet continua.

Pana in anii 1800, erau foarte la moda tapetele care reprezentau peisaje din Franta; ele erau realizate pe blocuri cu basoreliefuri sculptate manual (unele din ele aveau nevoie chiar de 5.000 de astfel de blocuri).

In 1893, englezul Charles Harold Potter a inventat o masina care putea imprima in patru culori, cu modele facute manual pe cilindri - o astfel de masina putea ajunge la performanta de a imprima 400 de role pe zi. Pana in 1850 s-au descoperit masinari care puteau imprima in 8 culori, si din 1874 au aparut si cele care aveau cate 20 de nuante.

In 1888, Ferdinand Sichel a realizat prima pasta de lipit tapet, care era gata de folosit. Masinile care lipesc tapet au aparut pentru prima oara la inceputul secolului XX.
In perioada victoriana, camerele expuneau pe pereti tapete de diferite tipuri, majoritatea ostentative si de prost gust, mai ales ca inventarea masinii de facut tapet a facut sa acesta sa fie accesibil fiecarui om, nu numai celor bogati.

Artizani precum Louis Comfort Tiffany si William Morris, cu peisajele facute de ei - imprimate manual pe tapet, prin metoda blocurilor de lemn - au venit sa simbolizeze curentul Art Nouveau. Perioada victoriana, in general, a fost propice pentru raspandirea tapetului, mai ales a modelelor foarte incarcate.

Mai mult, anii '20 sunt numiti si epoca de aur a tapetului, pentru ca in acea perioada s-au vandut mai mult de 400 de milioane de role.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, intreaga industrie a tapetului a cunoscut o adevarata revolutie, datorita aparitiei plasticului, care oferea rezistenta, durabilitate si era usor de spalat.

Niciun comentariu: