Cum iti montezi singur tapet pe perete


In urmatorul articol explicam pe intelesul tuturor cum sa iti montezi singur tapetul pe un perete din living, dormitor, bucatarie sau baie.

Legat de perete :
Acesta trebuie sa fie curat, plan si fara urme de gauri sau umezeala.
Scoate toate cuiele din perete. Intrerupatoarele electrice sau aplicele se vor monta dupa aplicarea tapetului pe perete.

Legat de adezivul special pentru tapet :
Conform instructiunilor de folosire. Exista mai multe tipuri de adeziv, pentru fiecare tip.

Tapetul poate fi: de hartie semilavabil sau lavabil, de vinil, cu reliefuri, de trestie, material textil, catifea, mica, matase,bambus

Trebuie pusa ca la carte deoarece reprezinta etalonul. Se va incepe dintr-o parte a ferestrei. Traseaza o linie perfect verticala, cu ajutorul firului de plumb, la 50 cm de fereastra. Aceasta va fi linia pe care se va aplica prima fasie.

Ca incepator, alege un tapet fara racordari la care fasiile alaturate nu necesita potrivirea dupa un anumit model. Urmatorul tip este racordarea dreapta. Vei intalni aceasta specificatie pe ambalajul tapetului alaturi de o masura in centimetri. Va trebui sa potrivesti fasiile una in functie de cealalta, pentru ca toate modelele sa fie pe linii orizontale. Mai exista racordarea dreapta, decalata sau cea cu fasii inversate.

Pentru a nu pierde vremea cand esti cu adezivul pe pereti. Adauga un plus de 5 cm sus si jos pentru eventuale ajustari. Numeroteaza fasiile pe dos, in ordinea aplicarii. Toate se aplica in acelasi sens! Abia acum vine lipirea.

Se deruleaza fasia pe o masa suficient de lata. Aplica adezivul cu ajutorul pensulei pe prima jumatate a fasiei. Indoaie partea incleiata peste ea insasi apoi incleiaza cealalta jumatate. Asteapta cateva minute, intre 5 si 15, in functie de grosimea tapetului. Timpii vor fi identici pentru toate pentru a marca decuparea. Elimina partea respectiva si lipeste tapetul.

Se va netezi suprafata fasiei de sus in jos cu o perie pentru tapet. Aplica a doua fasie langa prima, in acelasi mod. Ai grija ca alaturarea sa fie perfecta. Daca racordarea dintre fasii este defectuoasa, umezeste usor marginea tapetului si mai aplica putin adeziv cu o pensula fina. Excesul de lipici se va sterge imediat cu un burete.

Niciun comentariu: