Tipuri de tapet-modele si colectii


Tapetul este in general expresia comoditatii - in ceea ce priveste intretinerea si a luxului, daca ne gandim la model si mai ales la texturi. Cele mai utilizate variante au suport sau substrat de hartie, acopera peretele in intregime si e respins de unii, pentru ca sustin ca peretele nu mai respira.

E adevarat, dar exista tipuri de tapet pentru fiecare tip de incapere. Dupa cum urmeaza:

Vinil – are substrat de hartie, pe care s-a aplicat suprafata decorativa - un vinil de tip acrilic sau PVC. Aceste variante de tapet pot fi exfoliate (“cojite”) de pe perete total sau partial si sunt adecvate majoritatii incaperilor. Rezista la umezeala si la murdarie mai bine decat varianta de hartie si pot fi aplicate chiar si in baie si bucatarie, sau alte zone „aburite“.

Fibra naturala – substratul este fibra naturala pe care se aplica un start de vinil sau unul acrilic, pe care dupa uscare se “picteaza” startul decorativ. Unii il prefera pentru ca se considera ca suportul de material textil permite peretelui sa “respire” cat de cat, ceea ce il recomanda pentru incaperi cu un grad de umiditate scazut, cat mai scazut, catre deloc.
Fibra de sticla – a aparut ca o reactie normala la necesitatea de a proteja suprafetele de rigips sensibile la lovituri, zgarieturi, decolorari. Cu vreo patruzeci de ani in urma, cand incepuse sa se foloseasca din ce în ce mai mult gips carton, au inceput sa se observe si neajunsurile care apareau odata cu produsul: aparitia in timp a crapaturilor, slaba rezistenta la lovituri, dificultatile de intretinere etc.

Si s-a inventat tapetul din fibra de sticla – in Suedia, la Johns Manville – pentru ca de foarte multe ori, dupa renovarea unei incinte, peretii crapa sau apar acele dungi intrinseci de pe peretii de care se sprijina scaunele, fotoliile, patuturile copiilor etc.

Sfat:
Pentru un look unitary sau armonios se recomanda utilizarea tapetului si ca obiect decorativ - un tablou, un lambriu etc – nu doar acoperitor de perete.

Texturile care imita tesatura de orice fel, pasul acului de fapt, au in majoritate, nuantele uni ale firelor imitate, iar bordurile sunt simple, repetand un singur element grafic cat mai gratios - crin, frunze de iedera sau vie.

Niciun comentariu: