Design interior vs Decoratiuni interioare



Designerii de interior planifică diferite tipuri de spaţii, incluzând birouri, aeroporturi, teatre, mall-uri, restaurante, hoteluri, şcoli, spitale şi locuinte private.
Decoratorii de interior se ocupă cu stabilirea culorilor folosite pe pereţi, alegerea tipului de pardoseală, de mobilier, asortarea lor cu decoraţiuni pentru ferestre, obiecte de artă, şi corpuri de iluminat.
În Romania aceşti termeni sunt folosiţi ca reprezentând acelaşi lucru. Designerii de interior sunt decoratori şi invers, mai mult chiar, arhitecţii se ocupă de toate aceste lucruri pentru că deocamdată este un domeniu relativ nou şi sunt puţine şcoli de specialitate.
Designul de interior se bazează pe psihologia mediului, arhitectură şi pe design de produs pentru a produce concepte şi direcţii reprezentate grafic. Ca şi în construcţii, paşii unui designer de interior sunt stabilirea obiectivelor clientului, durata de timp în care lucrarea trebuie terminată şi bugetul acordat.
Decoratorul de interioare se ocupă de amenajarea unui spaţiu dat, cu o arhitectură existentă, cu scopul de a-l face atractiv, funcţional şi util. Scopul decoratorului este de a însufleţi spaţiul prin schimbarea culorilor pereţilor, aplicarea tapetului, aşezarea picturilor, sculpturilor şi obiectelor de artă pentru a le pune în valoare, aşezarea mobilierului, corpurilor de iluminat, covoarelor şi obiectelor decorative. Decoratorii de interior pot fi contractaţi pentru anumite evenimente, cum ar fi amenajarea unei nunţi, sau petreceri, evenimente caritabile, sau chiar pentru decoraţiunile de Crăciun şi de Paşti.


În urma discuţiilor cu proprietarii şi după ce se realizează masurătorile, designerul creează un plan şi face un deviz estimativ în funcţie de ce servicii oferă. Designerul poate doar să propună un concept în formă grafică, sau poate să ofere servicii de project management şi de procurare a bunurilor din proiect.
Proiectele se realizează în programe asistate de calulator şi se prezintă în format 3D, dar şi cele realizate la mâna liberă sunt apreciate ca fiind foarte personale.
Se prezintă mai multe variante iar după ce clientul a aprobat conceptul, se vor realiza planurile cu toate detaliile şi dimensiunile specificate, cu codurile de culoare şi specificaţia materialelor ce vor fi folosite. Este posibil ca tot spaţiul să fie regândit, să fie modificate usile şi ferestrele, să dispară sau să apară pereţi, să fie înalţate anumite zone pentru a crea impresia de separare a spaţiilor. Se acordă o importanţă deosebită şi exteriorului care trebuie să fie în concordanţă cu interiorul şi se reprezintă modificările necesare.
Poze Hotel Wien Deva sursa www.4interior.ro

Niciun comentariu: